Jullie hebben samen een kinderwens en een spannende periode breekt aan. Jullie hopen samen een gezond kindje te mogen verwelkomen en dat kan vragen en onzekerheden met zich meenemen.

Uit onderzoek is gebleken dat de eerste periode in de zwangerschap erg belangrijk is. Veel problemen tijdens de zwangerschap en later in het leven van een kind hebben een oorsprong in de aanleg van de embryo. Een gezonde leefstijl en de juiste adviezen hierover kunnen de omstandigheden waaronder je zwanger wordt en zodoende de zwangerschapsuitkomsten voor jou en je kindje positief beïnvloeden. Om deze reden ben je van harte welkom op ons kinderwensspreekuur! Je bent natuurlijk ook welkom op ons kinderwensspreekuur als er problemen zijn geweest tijdens je vorige zwangerschap of bevalling.

 • Menstruatiecyclus

  Het is handig inzicht te krijgen in je eigen menstruatiecyclus. Zo weet je ongeveer wanneer je vruchtbaar bent. Schrijf daarom de 1e dag van je laatste menstruatie op. Als het bloedverlies van je menstruatie is gestopt, begint je baarmoeder met zijn maandelijkse voorbereiding op een mogelijke zwangerschap. De eisprong vindt ongeveer 14 dagen plaats voordat je menstruatie op gang komt, ongeacht de lengte van je cyclus. Indien je een kortere of langere cyclus hebt dan schuift de dag van ovulatie op. Bij een regelmatige cyclus van ongeveer 28 dagen, is de eisprong zo’n 2 weken na de eerste dag van je laatste menstruatie. Heb je bijvoorbeeld een cyclus van maar 24 dagen, dan vindt de ovulatie plaats rond dag 10 van je cyclus. De vrijgekomen eicel leeft 24 uur. Zaadcellen leven 48 – 72 uur. Word je deze cyclus niet zwanger, dan wordt het slijmvlies weer afgestoten en word je weer ongesteld.

 • Ovulatie

  Rond de 14e dag kiest je lichaam een eitje dat wordt uitgestoten om verder te groeien. Dit is het moment om zwanger te raken. Sommige vrouwen voelen deze eisprong aan een krampachtige pijn. Of ze krijgen extra zin om te vrijen. Merk je niets? Neem dan elke ochtend voordat je opstaat je temperatuur op. Na de eisprong stijgt je lichaamstemperatuur namelijk met 0,3 graden. Vlak voor je menstruatie daalt je temperatuur weer. Je kunt zodoende een eigen curve bijhouden. Er zijn ook ovulatietests te koop.

 • Adviezen

  Wanneer jullie een kinderwens hebben, is het verstandig te starten met Foliumzuur (vitamine B11) . De aanbevolen hoeveelheid is 0,4-0,5 milligram tot tien weken zwangerschap. Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vorming van het zenuwstelsel, dat vanaf de eerste dag na de bevruchting wordt aangelegd. Het gebruik van Foliumzuur vermindert de kans op neurale buis defecten (zoals bijvoorbeeld een ‘open ruggetje’ en een ‘hazelip’) met 50-70%. Lees hier meer over foliumzuur.

  Gebruik je medicijnen, neem dan contact op met je (huis)arts om uit te zoeken of deze medicatie mogelijk schadelijk kan zijn tijdens de zwangerschap. Ook als je een langdurige of chronische ziekte hebt, kan het verstandig zijn jullie kinderwens met de arts te bespreken. Het is tevens vaak mogelijk om uit te laten zoeken of bepaalde aangeboren afwijkingen bij jullie of jullie in familie invloed kunnen hebben op de gezondheid van jullie kindje.

  Bespreek zo nodig, voordat je zwanger wordt, de invloed van je werk met de bedrijfsarts (bijvoorbeeld als je met schadelijke stoffen werkt of blootgesteld wordt aan straling). Lees hier meer.

  Voor zowel de aanstaande moeder als de aanstaande vader is het verstandig om te stoppen met roken, het gebruiken van drugs en het drinken van alcohol vanaf de kinderwens. Dit is belangrijk omdat deze genotsmiddelen een negatief effect hebben op de vruchtbaarheid van zowel de man als de vrouw. Verder is het verstandig om genoeg lichaamsbeweging en een gezond eetpatroon te hebben (lees hierover meer op de site van het Voedingscentrum) en een normaal gewicht (BMI tussen de 18 en 25) na te streven, want ook dit heeft een gunstig effect op zowel de vruchtbaarheid als op het verloop van de zwangerschap.

 • Moeilijk zwanger worden

  Het liefst hoop je natuurlijk vlot zwanger te worden. Als dit na een jaar proberen nog niet gelukt is, kunnen jij en je partner hiervan de oorzaak laten onderzoeken. Maak dan een afspraak bij een verloskundige of bij je huisarts, zonodig kun je worden doorverwezen naar een gynaecoloog.

  Soms blijkt dat jullie niet ‘op de gewone manier’ zwanger kunnen worden en kun je eventueel in aanmerking komen voor een vruchtbaarheidsbehandeling. Daarover kan de gynaecoloog jullie uiteraard meer uitleg geven. Lees meer over vruchtbaarheidsproblemen op de website van Freya.

 • Kinderwensspreekuur

  Op ons kinderwensspreekuur kunnen wij je informeren en voorlichting geven over diverse onderwerpen. Je kunt telefonisch contact opnemen met ons om een afspraak te maken voor dit spreekuur, of je kan je aanmelden via deze website. De kosten van het kinderwensconsult worden in sommige gevallen vergoed door de zorgverzekeraar, maar helaas niet altijd. Omdat wij een goede voorbereiding op een zwangerschap erg belangrijk vinden, bieden wij het kinderwensspreekuur gratis aan voor onze toekomstige cliënten.

  Om ons optimaal voor te kunnen bereiden op jullie specifieke situatie, vragen wij jullie de uitgebreide vragenlijst op zwangerwijzer in te vullen en mee te nemen naar de afspraak op onze praktijk (eerder afgeven op de praktijk mag uiteraard ook).

   

   

  Bovenstaande en andere adviezen kun je uitgebreid terugvinden in deze informatiefolder van de RIVM. Ook staan hier meer tips voor je partner beschreven. Ook tijdens ons kinderwensspreekuur komen we hier uiteraard op terug.

  Wellicht tot ziens op ons kinderwenspreekuur!