Het volgen van een zwangerschapscursus is zeker niet verplicht, maar dit kan wel heel nuttig zijn! Bevallen kun je niet leren, maar je wordt er altijd wijzer van.  Je kan je namelijk voorbereiden op de bevalling en de komst van jullie kindje. Het volgen van een cursus biedt een groot aantal voordelen: je oefent bepaalde technieken die je kunnen helpen bij de bevalling, je krijgt praktische informatie over alles wat met zwangerschap, bevallen en pasgeborenen te maken heeft en daarnaast kan het natuurlijk leuk zijn om ervaringen met andere aanstaande moeders uit te wisselen.

Er zijn vele soorten zwangerschapscursussen. Niet alleen de methode die wordt toegepast is verschillend, ook de frequentie waarmee de cursussen worden gegeven, de grootte van de groep, de intensiteit van de begeleiding en ook de kosten per les kunnen verschillen. Sommige cursussen volg je samen met je  partner, soms wordt alleen één partneravond georganiseerd. Ook kan het zijn dat je individueel, dus per stel, les krijgt. Als je een cursus wilt volgen, kun je het beste de cursus kiezen die je of jullie samen het meest aanspreekt.

 • Informatieve cursus

  Er zijn een aantal cursussen waar de nadruk met name op het krijgen informatie ligt. De gedachte hiervan is dat een goede voorbereiding maakt dat je de  gebeurtenissen tijdens de bevalling beter kunt plaatsen, doordat je begrijpt wat er tijdens de bevalling met je lichaam gebeurt. Kijk bijvoorbeeld maar eens op de site van Caroline Beenders: Vol vertrouwen bevallen. Ook is het mogelijk een online cursus te doen, bijvoorbeeld via deze link.

 • Zwangerschapsgymnastiek

  Tijdens deze cursus leer je hoe je weeën kunt opvangen en krijg je oefeningen die belangrijke spieren versterken. Ook krijg je theoretische informatie over de veranderingen van jouw lichaam tijdens de zwangerschap en bevalling. Als aanstaande ouders word je op deze manier zo goed mogelijk voorbereid op het einde van de zwangerschap, de bevalling en de eerste weken na de geboorte.

  Kraamzorgorganisaties Thebe, IVT en Vivent bieden deze cursus, en meerdere andere cursussen, aan.

 • Zwangerschapsyoga

  Tijdens een cursus zwangerschapsyoga leer je om je zwangerschap en bevalling zo bewust en zo ontspannen mogelijk te beleven. Dit doe je met behulp van ademhalingstechnieken en lichamelijke oefeningen. Met behulp van adem en houding wordt geleerd hoe weeën opgevangen kunnen worden. Door te ervaren hoe gedachten invloed hebben op de werking van het lichaam, leer je hoe je het beste om kan gaan met pijn en onrust. Deze cursus wordt onder andere aangeboden door Yoga is Yoga te Elshout, door Zin in Zen en door yogapraktijk Vrinten te Waalwijk.

 • Fit tijdens de zwangerschap

  Sporten tijdens de zwangerschap mag, sterker nog: dit is hartstikke gezond. Natuurlijk is het wel belangrijk om te luisteren naar je (zwangere) lijf. Fit, sterk en energiek blijven tijdens je zwangerschap kan met het sportprogramma van Mom in Balance. Mom in Balance kun je zowel in Waalwijk als ‘s Hertogenbosch doen.

  Met het Zwanger Sportprogramma van Mom in Balance blijf je fit, sterk en energiek tijdens je zwangerschap. Zo kun je je optimaal voorbereiden op de bevalling.

 • Zwangerschapszwemmen

  Tijdens zwangerschapszwemmen kun je genieten van de ontspannende werking van water. Zwemmen tijdens de zwangerschap is prettig, omdat je je in het water makkelijker kunt bewegen dan daarbuiten. Omdat je in het water minder weegt, kun je je  benen en je rug even wat rust gunnen. Bovendien is zwemmen goed voor de bloedsomloop. De begeleider leert je een aantal oefeningen om de spieren losser te maken. Ook leer je meestal een aantal ontspanningsoefeningen. Verder kun je lekker badderen of gewoon wat baantjes trekken. Interesse in zwangerschapszwemmen? In Waalwijk bij Olympia en Saunafit en in Den Bosch wordt zwangerschapszwemmen aangeboden.

 • Samen bevallen

  De lessen ‘Samen Bevallen’ volg je, zoals de naam al aangeeft, samen met je partner en biedt jullie hierdoor de mogelijkheid om je samen voor te bereiden op de bevalling. Samen sta je voor een grote verandering: jullie gaan ouders worden. Het besef dat er een bevalling aan komt begint steeds reëler te worden. Je kijkt er samen naar uit, maar hebt ook onzekerheden en vragen. Binnen de cursus Samen Bevallen krijgen jullie praktische informatie, worden jullie uitgebreid geïnformeerd en leren jullie technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er steeds aandacht voor de ondersteunende rol van de partner, zodat deze actief betrokken kan zijn bij jullie bevalling. De achterliggende filosofie van de cursus luidt dat het niet mogelijk is om zonder pijn te bevallen, maar dat je wel kunt leren om op een positieve manier met de pijn om te gaan. Dat doe je door gebruik te maken van ademhalings- en ontspanningstechnieken, die je leert tijdens de cursus. Lees hier of hier meer.

  Je kan ook een eenmalige partnerworkshop volgen in Elshout bij Jolanda van Yoga is Yoga.

 • Haptonomie

  Deze vorm van begeleiding is voor jullie samen. Doel is dat jullie al voor de geboorte contact kunnen maken met jullie kind. Jullie kunnen al kennis maken met de baby en de baby met jullie. Je kunt je kind al laten voelen dat het welkom is, dat het bij jullie veilig is en dat het kind zich aan jullie kan toevertrouwen. De hechting begint zo al voor de geboorte. Dit bevordert de hechting na de geboorte en dat is een goede basis voor de rest van het leven van jullie kindje. Een ander doel van de begeleiding is om jullie samen goed voor te bereiden op een zo natuurlijk mogelijke bevalling, als een samenwerking tussen jullie en het kindje. Tenslotte bereidt deze vorm van begeleiding jullie voor op jullie aanstaand ouderschap.

 • Cesar / Mensendieck

  Oefentherapie Mensendieck maakt mensen bewust van hun houding en manier van bewegen. Door juiste houding- en bewegingsgewoonten aan te leren, kun je klachten voorkomen, verminderen en/of laten verdwijnen. Bij oefentherapie Mensendieck wordt uitgegaan van de individuele bewegingsmogelijkheden en de persoonlijke situatie. De houding- en bewegingscorrecties worden geïntegreerd in de activiteiten van het dagelijks leven, zoals onder andere bukken, tillen, zitten en lopen. Tijdens een zwangerschap, bevalling en de eerste tijd na de bevalling verandert er veel in het lichaam. Een oefentherapeut Mensendieck kan zwangere vrouwen helpen hun lichaam in die periode te leren kennen, voelen en begrijpen en goed met deze veranderingen om te gaan. Er wordt aangegeven hoe de dagelijkse activiteiten zo goed mogelijk aan de zwangerschap aangepast kunnen worden om de belasting en belastbaarheid in evenwicht te houden en eventueel optredende klachten zo snel mogelijk te signaleren en te behandelen.

  De oefentherapie Cesar lijkt erg op de Mensendieckmethode. Ook hier ligt de nadruk op een gezonde manier van bewegen in combinatie met een goede houding. Daarnaast wordt tijdens een cursus Cesar veel aandacht besteed aan de bevalling, en met name aan de emotionele kanten van deze gebeurtenis. Het is de bedoeling dat je leert om de krachtige emoties die je tijdens de geboorte van je kind zult ervaren, op een positieve manier te verwerken.

 • Hypnobirthing

  Wil je je samen optimaal voorbereiden op de geboorte van jullie kindje? Zie je op tegen de bevalling en/of de pijn en wil je juist de geboorte ontspannen en met vol vertrouwen tegemoet gaan? Dan is HypnoBirthing wellicht iets voor jullie! HypnoBirthing is een leuke en praktische zwangerschapscursus en in tegenstelling wat de naam wellicht doet vermoeden niet zweverig. HypnoBirthing leert je door middel van diepe ontspanning, de kracht van de gedachten door positief denken en visualisaties intensief voor te bereiden op de geboorte van jullie kindje. Ook lichamelijke- en ademhalingsoefeningen en theorie over  de fysiologie van zwangerschap en geboorte zijn onderdeel van deze voorbereiding. Doordat de cursus voor beide ouders is ben je samen goed voorbereid. De lessen worden gegeven in kleine groepen waardoor er optimaal aandacht en begeleiding is voor iedereen. Neem een kijkje op www.hypnobirthing-nederland.nl voor meer informatie of kijk op de site van HypnoBirthing Den Bosch en Hartenwens.  

 • Borstvoedingsvoorlichting

  Borstvoeding is niet alleen iets heel natuurlijks, het is tevens de beste voeding voor jullie kindje. Borstvoeding bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen en beschermt jullie kindje tegen ziekten of infecties. Daarnaast bevordert borstvoeding de ontwikkeling van jullie kindje. Tijdens deze cursus komen het hoe en waarom van borstvoeding, de juiste manier van aanleggen, problemen voorkomen, afkolven en het bewaren van moedermelk aan bod. Naast de praktische informatie worden er ervaringen uitgewisseld. De  voorlichting is bedoeld voor aanstaande ouders.

  Deze voorlichting wordt bij ons op de praktijk gegeven door Anke, verloskundige én lactatiekundige. Een uitnodiging hiervoor zie je desgewenst per mail verschijnen. 

 • Cursussen na de bevalling

  Er zijn ook cursussen die je kan volgen na de geboorte van jullie kindje. Zo bestaan er cursussen die allerlei informatie geven over een pasgeboren kindje en de situaties waar je als kersverse ouders mee te maken kan krijgen. Ook zijn er cursussen die je kunnen helpen weer fit te raken na de zwangerschap en bevalling, bijvoorbeeld de cursus van Mom in Balance. Wil je liever iets doen met je kindje? Denk dan eens aan een cursus babymassage of babyzwemmen. Kijk voor verschillende cursussen eens op de website van kraamzorgorganisaties Welkom en IVT.

 • Kosten

  De kosten van de verschillende cursussen kunnen erg uiteenlopen. Informeer dan ook altijd vooraf naar de kosten bij de organisatie die de cursus aanbiedt en vergeet niet te informeren bij je zorgverzekering: soms worden de kosten van een zwangerschapscursus vergoed.

Tot slot

Elke zwangerschap en bevalling is uniek. Zelfs met alle voorbereiding kan niemand je voorspellen hoe het precies zal verlopen. Een goede voorbereiding helpt je een eind op weg en kan angst en onzekerheid wegnemen. Het helpt als je vertrouwen kan hebben in jezelf, in je partner en je omgeving. Wij doen er alles aan om er voor te zorgen dat jullie terug kunnen kijken op een goede ervaring.