In Nederland worden zwangerschap, bevalling en kraamtijd in principe begeleid door een verloskundige en je bent, samen met je partner, dan ook van harte welkom in onze praktijk. Wanneer er om wat voor reden dan ook  en op welk moment dan ook, specialistische zorg nodig is, zorgen we uiteraard dat je deze zorg krijgt door de gynaecoloog. Een goede samenwerking met de gynaecoloog staat bij ons hoog in het vaandel en je mag dan ook rekenen op de beste zorg voor jou en je kindje. Wij werken voornamelijk samen met de gynaecologen, de klinisch verloskundigen en de verpleegkundigen van het Jeroen Bosch ziekenhuis te ’s Hertogenbosch, maar ook met het team van het ElizabethTweeSteden ziekenhuis te Tilburg werken we geregeld samen.

Intake

Zodra je weet dat je zwanger bent, mag je je bij onze praktijk aanmelden. De eerste controle zal plaatsvinden rond de 8-9 weken zwangerschap en deze uitgebreide controle duurt ongeveer een uur.

Voordat je op de eerste controle komt, is het erg fijn als je het intakeformulier in wilt vullen. Om jouw zwangerschap zo goed mogelijk te kunnen begeleiden hebben wij namelijk medische gegevens van jou, je partner en jullie familie nodig. Een aantal gegevens kun je al voor de eerste controle doorgeven middels het invullen van deze vragenlijst. We zullen in ieder geval zeker ingaan op jouw gezondheid, de gezondheid van je partner en die van jullie beide families, je eventuele eerdere zwangerschap(pen) en bevalling(en) en je leefomstandigheden. Ook zullen we bespreken welke onderzoeken er mogelijk zijn in de zwangerschap. Uiteraard is het geen verplichting het intake formulier in te vullen!

Tijdens de eerste controle kan er nog niet naar het hartje van jullie kindje geluisterd worden en ook wordt er nog geen echo gemaakt. Maar, de afspraak voor de eerste echo hebben we dan wel al  gehad of in ieder geval gepland, dit plannen we in als we je voor het eerst aan de telefoon hebben. Je zult de eerste echo rond de 8 weken zwangerschap hebben. Deze echo kan gemaakt worden in onze praktijk!

Tijdens de eerste controle, of de controle daarna, geven we je een labfomulier mee om bloed af te laten nemen. Dit kan, onder andere, bij de locatie bloedafname van het Jeroen Bosch ziekenhuis in ons gezondsheidscentrum. Bloedonderzoek in het begin van je zwangerschap is belangrijk om jouw gezondheid en de gezondheid van jullie kindje zoveel mogelijk te bevorderen. In principe wordt bloedonderzoek bij iedereen uitgevoerd tenzij je aangeeft geen toestemming te geven.  Wil je weten waar je bloed op getest wordt? Lees hier meer.

De eerste controle is niet alleen uitgebreid omdat we veel vragen hebben en veel zullen uitleggen, het is natuurlijk ook een eerste kennismaking met elkaar. We zullen uitleg geven over onze praktijk en hoe onze werkwijze is. Uiteraard is er tijdens het gesprek ook ruimte voor al jullie vragen!

Wij zullen, als je hiermee akkoord gaat, je huisartsenpraktijk op de hoogte stellen van je zwangerschap. Het is raadzaam om zelf je apotheek op de hoogte te stellen van je zwangerschap wanneer je de apotheek bezoekt voor medicatie.

Vervolgcontroles

Natuurlijk willen we iedere controle weten hoe het met jou gaat en hoe je de zwangerschap beleeft. Voel je vrij om vragen te stellen en eventuele onzekerheden of emoties met ons te bespreken. Tijdens iedere vervolgcontrole meten we je bloeddruk en zijn we benieuwd naar je gewicht. Verder voelen we elke controle naar de groei van de baarmoeder en of die overeenkomt met je zwangerschapsduur. Vanaf 12 weken luisteren we naar het hartje van het kindje. In de laatste maanden van de zwangerschap voelen we ook naar de ligging van het kindje en in de laatste weken zullen we gaan voelen of het hoofd of eventueel de stuit van het kindje indaalt in het bekken. Soms controleren we je suikergehalte middels een vingerprik halverwege de zwangerschap. Het kan in sommige gevallen echter ook zijn dat we je, in plaats van deze vingerprik, een uitgebreide suikertest via het ziekenhuis adviseren. Je ijzergehalte controleren we tussen de 27 en 30 weken zwangerschap.  Aan het einde van de zwangerschap wordt tijdens een uitgebreide afspraak de bevalling besproken. Aan bod komen dan jullie wensen & verwachtingen (lees hier meer over het geboorteplan),  de belinstructies tijdens de zwangerschap en de bevalling, en natuurlijk jullie vragen!

We hanteren in onze praktijk een controleschema, maar hiervan kan laagdrempelig worden afgeweken als je persoonlijke situatie hierom vraagt. Het standaard controleschema is als volgt:

Op het begin van je zwangerschap kom je elke vier weken op controle in onze praktijk, vanaf de 24e week elke drie weken. Vanaf de 30e week tot de 36e week van de zwangerschap kom je elke twee weken op controle, vanaf de 36e week tot aan de bevalling kom je elke week. Daarnaast kom je ook nog ongeveer vier keer naar onze praktijk voor een echo.

Tijdens de controles zie je ons (Anke, Erin en Sandra) afwisselend, zodat jullie ons en wij jullie goed leren kennen.

Zwangerschapskaart

Alle gegevens betreffende je zwangerschap worden door ons in jullie persoonlijke, elektronische, dossier genoteerd. Je krijgt zelf ook een zwangerschapskaart mee van ons.  Op deze manier heb je namelijk altijd je actuele zwangerschapsgegevens bij de hand, dit is handig als je een keer naar huisarts of gynaecoloog moet en ook als je bijvoorbeeld op vakantie gaat. We vragen je de zwangerschapskaart elke controle mee te nemen, zodat we deze kunnen aanvullen. Je kunt je persoonlijk dossier echter ook zelf inzien thuis, dit kan via onze samenwerking met ZwangerenPortaal. Hierover vertellen we je meer op de praktijk!