Hieronder vindt je een overzicht van wat je allemaal moet en kunt regelen tijdens de zwangerschap.

 • Moeders voor Moeders

  Moeders voor Moeders zamelt urine in van pril zwangere vrouwen in Nederland. Uit deze urine wint wordt het hCG-hormoon gewonnen. Van dit hormoon worden geneesmiddelen gemaakt die een rol spelen in het behandelen van vruchtbaarheidsproblemen. Zwangere vrouwen kunnen op deze manier dus andere vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen helpen zwanger te worden. Wil je meedoen aan Moeders voor Moeders? Graag! Kijk hier hoe je je aan kan melden.

 • Kraamzorg

  Om er zeker van te zijn dat je na de bevalling de nodige deskundige hulp krijgt, is het  noodzakelijk om al vroeg in de zwangerschap kraamzorg te regelen. Kraamzorg kun je via je zorgverzekeraar regelen en dit moet in ieder geval voor de 16 weken zwangerschap gedaan zijn.

  De kraamverzorgster voert dagelijks medische controles bij jou en je kindje uit. Je wordt verzorgd en geholpen met de verzorging van jullie kindje door de kraamverzorgster gedurende de eerste week van de kraamtijd. Zij assisteert bij de voeding (borst- en/of flesvoeding) van jullie kindje en houdt in de gaten of jullie kindje voldoende voeding binnenkrijgt. Zij neemt vaak ook bepaalde taken in het huishouden over en zorgt voor de kraamvisite zodat je alle tijd hebt om uit te rusten. Kraamverzorgsters zijn onze ogen en oren en bij bijzonderheden nemen zij direct contact met ons op om te overleggen.

  Na aanmelding bij een kraamzorgorganisatie wordt vastgesteld hoeveel uur kraamzorg je nodig hebt. Dit is een inschatting op basis van jullie persoonlijke situatie. Deze wordt getoetst door jullie zorgverzekeraar. Bij de inschatting wordt rekening gehouden met enkele criteria, zoals je medische situatie, de samenstelling van jullie gezin en de aanwezigheid van mantelzorgers. Gemiddeld wordt 45 tot 49 uur kraamzorg toegekend.

  In de loop van je zwangerschap en kraamtijd kunnen de omstandigheden veranderen. Het kan voorkomen dat je meer of minder zorguren nodig heeft. De uren kraamzorg worden verdeeld over acht kraamdagen. Met je kraamverzorgende kun je deze uren dagelijks inplannen tussen 8.00 en 18.00 uur. Uiteraard is er 24 uur per dag een kraamverzorgende voor ons beschikbaar voor het assisteren bij bevallingen.

 • Werk

  Lees hier over rechten & plichten op je werk tijdens je zwangerschap en over eventuele risico’s op je werk tijdens de zwangerschap .

 • Erkenning

  Als je niet bent getrouwd, is de biologische vader niet automatisch de officiële vader van je kind. Hij moet het kind daarom erkennen. Dit kan bij de Burgerlijke Stand van de gemeente waar je woont. Naast erkennen is het vaak ook wenselijk dat de vader het ouderlijk gezag over het kind krijgt. Met het ouderlijk gezag kan de vader beslissingen nemen over de opvoeding en verzorging van het kind. Hij mag ook ‘rechtshandelingen’ verrichten in naam van zoon of dochter. Bijvoorbeeld het zetten van een handtekening of het voeren van een gerechtelijke procedure.  Lees hier meer over erkenning & gezag. Wij adviseren de erkenning te regelen voor de 24e week van de zwangerschap.

 • Verzekering en kraampakket

  Meld na de eerste controle bij onze praktijk bij de zorgverzekering dat je zwanger bent. Zij dragen zorg voor het kraampakket dat je rond de 30e zwangerschapsweek thuis gestuurd krijgt, indien je aanvullend verzekerd bent. Daarnaast kun je doorgeven welk kraamcentrum jullie gekozen hebben of je kunt dit via je zorgverzekeraar regelen. We raden je aan je polis na te kijken. Afhankelijk van je polis/verzekering kan het zijn dat je een eigen bijdrage hebt voor kraamzorg en/of een poliklinische bevalling in het ziekenhuis (bevalling zonder medische indicatie). Laat je hierover goed informeren door de verzekeringsmaatschappij.

 • Kinderdagverblijf of andere opvang

  Het is verstandig om, zo nodig, al in de zwangerschap na te denken over kinderopvang.