Allereerst..

Overal in onze omgeving en op onszelf komen virussen, bacteriën, schimmels en andere micro-organismen voor. De meeste hiervan zijn onschuldig, maar een klein aantal kan een ziekte veroorzaken. Micro-organismen verspreiden zich middels handen, hoesten & niezen, lichaamsvloeistoffen als urine, ontlasting, slijm en bloed en voorwerpen als deurklinken en knuffels en dergelijke. Het is voor een pasgeboren baby belangrijk dat er goede hygiënemaatregelen worden toegepast. Was je handen voordat je jullie kindje gaat verzorgen of vasthoudt. Houd je nagels kort en wikkel je kindje in een schone omslagdoek.

 • Temperatuur

  Het meten van de temperatuur gebeurt rectaal met een digitale thermometer. De normale temperatuur bij een pasgeborene ligt tussen de 36,5 en 37,5 °C. De eerste dagen na de bevalling kan de temperatuur van jullie kindje nog wat schommelen. Om de temperatuur van jullie kindje constant te houden, raden we vaak aan in eerste paar dagen na de geboorte twee kruiken in het bedje van jullie kindje leggen. De kraamverzorgster laat jullie zien hoe jullie dit veilig kunnen doen. Het hoofd van jullie kindje is relatief groot ten opzichte van de rest van zijn of haar lijfje, en verliest hierdoor dus een hoop warmte. Dit is te voorkomen door een mutsje op te zetten.

  Een te hoge temperatuur komt vaak doordat jullie kindje té warm is toegedekt. Een te lage temperatuur kan komen doordat de temperatuur in de kamer te laag is. Echter, zowel een te lage of te hoge temperatuur kan ook wijzen op een infectie.

  Als jullie kindje een temperatuur heeft onder de 36,5 °C of boven de 37,5 °C, neem dan altijd contact op met ons!

 • Geel zien

  De meeste pasgeborenen zijn mooi roze van kleur. Dit betekent dat de circulatie van het bloed goed is. De eerste paar dagen na de bevalling kunnen de handjes en voetjes wel nog een wat blauwe kleur hebben, dit is normaal.

  Na een aantal dagen kan jullie kindje wat geel worden. Iets geel zien is normaal en kan geen kwaad! De gele kleur wordt veroorzaakt doordat de lever de afvalstoffen in het lichaam nog niet goed kan verwerken. Kindjes die ver voor de uitgerekende datum geboren zijn, worden vaker geel: hoe ‘rijper’ het kind ten tijde van de geboorte, hoe rijper de lever en hoe minder geel. Sommige pasgeborenen worden té geel. Ze kunnen er ook wat suf bij zijn en slecht drinken. De kraamverzorgster neemt in dat geval contact met ons op of wij merken dit op tijdens één van onze visites bij jullie. Als we denken dat jullie kindje té geel ziet (en dus teveel afvalstoffen in zijn of haar bloed heeft zitten), dan laten nemen we wat bloed af uit het hieltje van jullie kind. Mochten de bloedwaarden te hoog zijn, dan wordt jullie kindje opgenomen in het ziekenhuis. Gelukkig komt het niet vaak voor dat pasgeborenen té geel zijn en dus opgenomen moeten worden. De gele kleur blijft wat langer bij kinderen die borstvoeding krijgen, dit is normaal en onschuldig.

 • De navel

  Een aantal minuten na de geboorte wordt de navelstreng doorgeknipt. Er blijft een navelstomp met een navelklem over. Deze navelstomp gaat indrogen en ‘wegrotten’. Dit rottingsproces kan stinken, maar dat is normaal.

  De navelstomp valt ongeveer tussen de 5e en de 14e dag af. Wanneer de navelstomp is afgevallen, kan er soms nog wat oud bloed uitkomen. Hiervan hoef je niet te schrikken. In de navel is de wond nog niet helemaal dicht. Ook wanneer jullie kindje zijn of haar buikspieren aanspant tijdens huilen of voor de ontlasting, kan het wat gaan bloeden. Als de navelstomp is afgevallen, kan er soms nog wat wild vlees zitten. Ook dit is niet erg. Het is normaal dat jullie kindje in het begin een bultje als navel heeft. Na verloop van tijd krijgt het kindje een vetlaagje op de buik rond de navel en valt de navel in.

 • Voeding

  Borstvoeding is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Borstvoeding draagt niet alleen bij aan de ontwikkeling van je baby, maar ook aan zijn gezondheid én die van jou. Voor meer informatie over borstvoeding, klik hier.

  Wanneer je flesvoeding geeft, krijgt je kindje de eerste dag (enigszins afhankelijk van het geboortegewicht) 10 tot 15 ml voeding per keer. De eerste tien dagen na de bevalling, wordt dit gemiddeld met 10 ml per voeding per dag opgehoogd; de tweede dag 20 cc per voeding, de derde dag 30 cc enzovoorts. Uiteindelijk is het de bedoeling dat jullie kindje uitkomt op ongeveer 90-110 ml per voeding op het einde van de kraamweek. De kraamverzorgster en wij helpen jullie hierbij en geven advies waar nodig. Omdat elk kindje anders is, kan het zijn dat jullie kindje meer of minder dan deze hoeveelheid wil drinken; maak je hierover geen zorgen en overleg met ons of, wanneer de kraamweek reeds is afgesloten, met het consultatiebureau. Het consultatiebureau zal je ook vertellen wanneer je jullie kindje meer dan 110 ml per voeding mag geven. Als jullie kindje de fles een keer niet leegdrinkt, is dit niet erg: Je kind moet de kans krijgen om soms iets meer en soms iets minder te drinken.

 • De urine

  De meeste kinderen plassen binnen 24 uur na de geboorte. In het begin is dat nog weinig omdat er ook nog minimale voeding wordt gedronken. Het is normaal dat jullie kindje de 1e dag eenmaal plast, de 2e dag twee keer, de 3e dag drie keer en de 4e dag vier keer. Wanneer de voeding goed op gang is, plast jullie kindje ongeveer zes keer per dag.

  Bij veel kinderen is er de eerste dagen na de geboorte een oranjeachtige verkleuring van de urine. Dit lijkt op bloed, maar is het absoluut niet. We noemen dit uraten. Jullie kindje houdt op deze manier vocht binnen maar loost wel  de afvalstoffen. Wanneer de voeding goed op gang komt, wordt de urine mooi helder.

 • De ontlasting

  De eerste ontlasting van jullie kindje heet meconium. Dit is stroperig en zwart van kleur. Deze poep heeft zich tijdens de zwangerschap in de darmen van jullie kindje opgehoopt. Het is een verzameling van slijm, afgestoten darmcellen en haartjes die jullie kindje in de baarmoeder heeft verloren en opnieuw heeft ingeslikt.  Door de eerste dagen de billetjes goed in te smeren met vaseline of billencreme kan deze meconium gemakkelijk van de huid geveegd worden. Het eerste meconium loost jullie kindje vaak binnen 24 uur na de bevalling. Daarna gaat de ontlasting van kleur veranderen. Het wordt eerst bruin. Vanaf de derde tot de vierde dag is  er overgangsontlasting die donkergroen van kleur is. Ontlasting bij borstvoeding is zacht, goudgeel en ruikt wat zurig. De frequentie kan variëren van 7 keer per dag of één keer in de 7 dagen.

  Ontlasting van kunstvoeding is korreliger, lichtgeel en ruikt scherp. De frequentie is één tot drie maal per dag.

 • Gewicht

  Het geboortegewicht van jullie kindje wordt direct na de geboorte bepaald. Het is heel normaal dat jullie kindje de eerste dagen wat afvalt. Het gewicht mag tot maximaal 7 – 10% van het geboortegewicht dalen, wat overigens door veel kinderen niet gehaald wordt. Op de vierde dag na de bevalling bereikt jullie kindje meestal het laagste gewicht om vervolgens weer te gaan groeien. Een kindje groeit gemiddeld ongeveer 15 tot 30 gram per dag en het mag drie weken duren voor het geboortegewicht weer is bereikt. De meeste baby’s bereiken hun geboortegewicht in de tweede week na de geboorte.

 • Koortslip

  Het herpesvirus dat de koortslip veroorzaakt, kan gevaarlijk zijn voor pasgeborenen. Laat mensen met een koortslip dus niet knuffelen en kussen met jullie kindje. Lees hier (http://www.ikopgroeien.nl/upload/122Koortslip.pdf) meer

 • Roken

  Roken in een huis waar een kindje leeft, is erg onverstandig. Kinderen van (in huis) rokende ouders ontwikkelen eerder allergieën en hebben sneller last van astma. Ook is er een sterke relatie tussen roken en wiegendood. Niet doen dus!

  Er is voldoende hulp als je wilt stoppen en je verzekeraar vergoedt deze hulp vaak. Vraag ons gerust om informatie of lees meer in deze (http://www.deverloskundige.nl/uploads/deverloskundige.nl/knov_client_downloads/71/file/Folder_wat_je_moet_weten_over_alcohol_roken_drugs_en_zwangerschap.pdf) folder

 • Alcohol

  Wanneer je borstvoeding geeft en alcohol drinkt, komt de alcohol in de borstvoeding terecht. Het effect van alcohol via de borstvoeding op een kindje is divers: De melkproductie komt moeilijker op gang, de hoeveelheid melk die uit de borst komt vermindert, het kindje slaapt slechter en als een kindje minder melk krijgt, kan dit tot minder tevredenheid leiden en niet goed groeien. Het lange termijn effect van alcoholgebruik tijdens de borstvoeding is onbekend. 

  Het advies is om geen alcohol te gebruiken in de periode dat je borstvoeding geeft. Het is veiliger om niet in bed te voeden na alcoholgebruik van vader en/of moeder. Het is een fabeltje dat bier, en in het bijzonder donkerbruin bier, goed zou zijn voor de productie van moedermelk. Alle alcoholische dranken en dus ook bier zijn juist slecht voor de productie van moedermelk.

 • Vitamine K en D

  Vitamine K is van invloed op de bloedstolling. Deze vitamine maakt jullie kindje zelf nog niet of onvoldoende aan. Daarom krijgt jullie kindje dit direct na de geboorte van ons. Krijgt jullie kindje borstvoeding, geef dan vanaf de achtste dag na de bevalling tot en met de derde maand 150 microgram per dag in de vorm van druppels die je met een theelepeltje kunt toedienen. Wanneer je geen borstvoeding (meer) geeft en de voeding van jullie kindje voor meer dan 400ml uit kunstvoeding bestaat, kun je stoppen met vitamine K.

  Vitamine D is noodzakelijk voor de botvorming. Zowel bij borst- als flesgevoede kinderen wordt geadviseerd om dit bij te geven vanaf de 8e dag na de geboorte. Het consultatiebureau zal je adviseren om dit te blijven doen totdat je kindje 4 jaar is.

  Heb je per ongeluk een keer overgeslagen of een dubbele dosis toegediend? Geen paniek, maar om dit te voorkomen is het slim de druppels dagelijks op een vast moment te geven.

 • Hielprik

  In de eerste week na de geboorte van uw kind worden enkele druppels bloed afgenomen uit de hiel van jullie kindje. In een laboratorium wordt het bloed onderzocht op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. Hierover geven we uitleg tijdens een zwangerschapscontrole op de praktijk. Lees hier (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/H/Hielprik) meer over de hielprik.

 • Gehoorscreening

  In de eerste weken na de geboorte krijgt jullie kindje een gehoortest. Met deze test wordt gemeten of uw kind genoeg hoort om te leren praten. Lees hier (http://www.rivm.nl/Onderwerpen/G/Gehoorscreening_bij_pasgeborenen) meer over de gehoorscreening.

 • Veilig slapen

  Wij raden jullie ten zeerste aan om informatie te lezen over veilig slapen van de baby, dit ter voorkoming van wiegedood. Lees hier meer: http://www.wiegedood.nl/veilig-slapen en http://www.veiligslapen.info/files/tips_veiligslapen.pdf