• Aangifte

  Ieder kind dat in Nederland wordt geboren, moet binnen drie werkdagen na de geboorte worden aangegeven bij de Burgerlijke Stand. Jullie kindje moet worden  aangegeven in de gemeente waar het is geboren. Lees hier alles over de geboorte-aangifte.

 • Informeren huisarts

  Wanneer je onder onze leiding bevallen bent (thuis of poliklinisch in het ziekenhuis), sturen wij een brief naar je huisarts. Ook wanneer je in het ziekenhuis onder medische leiding bevallen bent, wordt de huisarts geïnformeerd. Omdat het soms even duurt voordat de huisarts de officiële brief ontvangt, is het raadzaam je huisarts zelf even te bellen of een geboortekaartje te sturen. Op deze manier kan de huisarts jullie kindje inschrijven in het patiëntenbestand. Sommige huisartsen komen in de eerste week/weken na de bevalling langs voor een kort huisbezoek.

 • Informeren verzekering

  Zodra jullie kindje is geboren, moet hij of zij verzekerd zijn tegen ziektekosten. Om deze reden is het verstandig om de zorgverzekeraar al in de zwangerschap op de hoogte te stellen. Geef na de geboorte de gegevens van je kind zo snel mogelijk door aan de maatschappij. De verzekering gaat in zodra je kind is aangemeld. Bij elke verzekeringsmaatschappij kun je jullie kindje tot zijn of haar achttiende verjaardag gratis mee laten verzekeren. Dat is vastgelegd in de Zorgverzekeringswet.

 • Nacontrole

  Ongeveer drie weken nadat we de kraamweek hebben afgesloten bij jullie, neemt onze praktijkassistente Ilse telefonisch contact met jullie op om te vragen hoe het met jullie gaat. In dit gesprek mag je ons natuurlijk vragen stellen als je deze hebt. Ook informeren we of je behoefte hebt aan een nacontrole. Een nacontrole vindt plaats als jullie kindje ongeveer zes weken oud is. Het leukste is dan om de afspraak te maken bij degene die de bevalling heeft begeleid, dit praat ook het gemakkelijkste na.

  Wij bespreken het verloop van de zwangerschap, natuurlijk de bevalling en het kraambed. Ook hebben we het over je lichamelijke herstel en je conditie op het moment van de nacontrole. Ook anticonceptie wordt besproken. Als je vragen hebt, schrijf ze dan gerust op!

  In principe is de nacontrole bedoeld voor jou aangezien jullie kindje al door het consultatiebureau gecontroleerd wordt. Als je echter vragen hebt over je kindje of bijvoorbeeld over de voeding, mag je die natuurlijk altijd aan ons stellen. Uiteraard vinden we het leuk als jullie kindje meekomt naar de nacontrole!

  Graag horen wij tijdens nacontrole hoe jullie onze zorg ervaren hebben. Natuurlijk vinden we het leuk te vernemen wat jullie kon waarderen, maar zeker punten waarover jullie minder te spreken zijn, horen wij graag! Op die manier kunnen wij onze zorg telkens weer verbeteren en deze zoveel mogelijk op de wens van onze clienten afstemmen. Je feedback kun je ook achterlaten op Zorgkaart, een landelijke site om zorgverleners en zorginstellingen te beoordelen.

  Als je bij de gynaecoloog bent bevallen, maar je wilt toch graag de nacontrole bij ons doen dan, is dat in overleg met ons mogelijk.

 • Weer zwanger

  Je moet er nu misschien nog niet aan denken (of misschien juist wel!) maar mocht je een volgende zwangerschap overwegen, is het goed vooraf met een aantal zaken rekening te houden. Lees hier meer over een (hernieuwde) kinderwens.

  Misschien waren er complicaties bij deze zwangerschap of tijdens de bevalling. Dan wil je vast weten wat dit betekent voor een volgende zwangerschap of bevalling. Vraag het ons tijdens de nacontrole of kom op ons kinderwensspreekuur.