Anticonceptie is misschien niet het eerste waar je aan  denkt, de eerste tijd na de bevalling. Alle aandacht gaat  uit naar jullie kindje, je herstel en het begin van je nieuwe  leven als moeder van een of meer kinderen. Het kan ook  even duren voordat je weer een ritme hebt gevonden met  je partner en zin hebt in seks. Als je echter wel weer zover bent, is het belangrijk dat je al een anticonceptiemethode gebruikt. Ten minste, als je niet direct weer zwanger wilt worden. Belangrijk om te weten is dat je niet alle anticonceptiemiddelen mag gebruiken tijdens het geven van borstvoeding, omdat deze invloed kunnen hebben op de hoeveelheid borstvoeding en de kwaliteit daarvan.

Het is niet in het algemeen te zeggen wanneer je na  de bevalling weer vruchtbaar bent; dat is voor elke  vrouw anders. Het is ook afhankelijk van het feit of je borstvoeding geeft of flesvoeding.

 • Menstruatie

  Je bent bevallen en dat betekent dat je ook weer gaat menstrueren. Als je borstvoeding geeft, dan kan het zijn dat de menstruatie wat langer uitblijft. Als je minder gaat voeden of stopt met de borstvoeding komt de menstruatie meestal binnen een half jaar weer op gang, dit verschilt echter per vrouw. Als je geen borstvoeding geeft, dan kun je de eerste menstruatie meestal weer na zes tot acht weken verwachten. Soms laat de menstruatie nog iets langer op zich wachten. De eerste menstruatie is vaak een stuk heftiger dan je gewend was.

 • Borstvoeding

  Als je volledige borstvoeding geeft (voeden op verzoek, minimaal één keer per zes uur, minimaal  één nachtvoeding en niet kolven), kan de menstruatie  zoals hierboven beschreven wel vier tot zes maanden wegblijven. De kans op  zwangerschap is dan zeer klein. In Nederland geven  veel vrouwen echter al vroeg bijvoeding of ze kolven de  moedermelk af. Dat betekent dat je menstruatie (en dus  de eisprong) eerder kan komen. Met andere woorden: je kunt dan niet volledig vertrouwen op borstvoeding als anticonceptiemiddel en hebt een betrouwbaardere  bescherming nodig tegen zwangerschap

 • Flesvoeding

  Als je flesvoeding geeft, kun je zes weken na de  bevalling al je eerste menstruatie verwachten. Dit betekent  dat je twee weken eerder mogelijk al een eisprong hebt  gehad en dus weer zwanger kunt worden. Met andere  woorden: geef je flesvoeding, dan ben je in principe vier  weken na de bevalling weer vruchtbaar

 • Advies

  Over het algemeen geldt als startadvies voor  anticonceptie bij vrouwen die geen volledige  borstvoeding geven: begin in de vierde week na de  bevalling met anticonceptie. Je kunt ook je eerste menstruatie afwachten  en op de eerste dag daarvan starten met anticonceptie.  Voor die tijd  moet je dan wel condooms gebruiken. Spiraaltjes worden meestal pas ongeveer acht tot tien weken na de bevalling geplaatst. Ook dan moet je tot die tijd condooms gebruiken als je niet direct weer  zwanger wilt worden.

 • Wat kies ik?

  Er is een heel scala aan anticonceptiemiddelen op de  markt. Wat je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke  voorkeur, gebruiksgemak, betrouwbaarheid en andere  factoren. Om je te helpen bij je keuze, kan je op onderstaande sites lezen over de verschillende methodes. Ook kan je een keuzehulp invullen. Natuurlijk kunnen wij je ook uitleg geven tijdens het kraambed of tijdens de nacontrole.

  Lees hier of hier meer!