Tussen de 37 en de 42 weken is het normaal om te bevallen. Denk je dat je weeën hebt, vruchtwaterverlies hebt of je hebt bloedverlies voordat je 37 weken zwanger bent, bel ons dan meteen. Misschien komt je kindje te vroeg en dit willen we kunnen beoordelen. Lees hier meer.

 • Weeeën

  Vaak bouwt een weeënpatroon zich op. Veel vrouwen hebben rondom de uitgerekende datum een paar keer oefenweeën. Deze komen regelmatig en kunnen behoorlijk gemeen aanvoelen. Het grote verschil tussen oefenweeën en echte weeën is dat de echte weeën steeds erger en gemener worden en steeds vaker komen en langer aanhouden. Oefenweeën worden niet heftiger en zwakken uiteindelijk weer af. Probeer je zo goed mogelijk te ontspannen en ga zolang mogelijk door met de dagelijkse dingen.  Als de weeën gaan toenemen in kracht, duur en frequentie zijn het geen oefenweeën meer. Wanneer de weeën binnen de 5 minuten komen, ongeveer 50 tot 60 seconden aanhouden en echt weg gezucht moeten worden (gedurende 1 à 2 uur), dan willen wij dit graag weten. Bel ons dan op ons mobiele nummer. Ook bij andere vragen over (oefen)weeën kunnen jullie ons natuurlijk bellen!

 • Vruchtwaterverlies

  Wanneer de vliezen breken, merk je dat je opeens vaginaal vocht verliest. Het kan een plons vocht zijn, maar je kan ook kleine beetjes vocht verliezen. Probeer wat vruchtwater op te vangen en bewaar je slipje als deze nat geworden is.

  Vaak is vruchtwater helder en kunnen er wat witte vlokjes in zitten, dit is normaal. Als het vruchtwater helder is en je vliezen zijn ’s nachts gebroken zonder dat je weeën hebt, hoef je ons ’s nachts niet te bellen. Probeer nog wat te gaan slapen, want er bestaat een grote kans dat je later die dag weeën gaat krijgen en gaat bevallen. Bel ons dan wel de volgende ochtend om door te geven dat de vliezen gebroken zijn. Wij spreken dan een tijd met je af  hoe laat wij bij je komen kijken. Als je ons ‘s nachts wel al nodig hebt, bijvoorbeeld met vragen of bij ongerustheid, mag je natuurlijk bellen!

  Soms heeft vruchtwater een gele, groene of bruine kleur. Dan heeft  jullie kindje mogelijk in het vruchtwater gepoept.  Als het vruchtwater er zo uitziet of je twijfelt over de kleur van het vruchtwater, willen wij dit meteen weten (ook ’s nachts)!

  Een andere reden om meteen te bellen bij vruchtwaterverlies is als het hoofdje van jullie kindje nog niet ingedaald was tijdens de laatste controle. Ga dan op de bank of in bed liggen en bel ons meteen op het mobiele nummer. De indaling van het hoofdje beoordelen wij tijdens de zwangerschapscontroles bij ons op de praktijk en zonodig geven we je hier duidelijke instructies over.

  Ook wanneer je twijfelt of je wel of geen vruchtwater verliest (dit is namelijk niet altijd even duidelijk), neem je contact met ons op.

 • Slijmprop

  Soms verlies je in de laatste weken van je zwangerschap de slijmprop. Deze kun je verliezen als prop, of in gedeeltes. Het verliezen van de slijmprop is geen teken dat je gaat bevallen. De bevalling kan gerust nog enkele dagen of weken op zich laten wachten. Soms verliezen vrouwen de slijmprop aan het begin of tijdens de bevalling. 

 • Vaginaal bloedverlies

  Bloedverlies is normaal bij de bevalling en er zijn een paar situaties waarbij bloedverlies er dan ook een beetje bij hoort: tijdens de weeën (dit is vaak samen met slijm en komt doordat de baarmoedermond verandert en open gaat) en als de vliezen net breken (het vruchtwater is dan vaak lichtroze). Bij het verliezen van de slijmprop in de laatste weken of dagen voor de bevalling zit soms ook wat sliertjes bloed. Voor bovenstaande gevallen hoef je ons niet te bellen, maar als je ongerust bent, mag dit natuurlijk wel!

  Bij ruim bloedverlies dien je ons altijd te bellen! Met ruim bloedverlies bedoelen we een ruime menstruatie of meer. Bewaar je slipje of maandverband, zodat wij kunnen de hoeveelheid kunnen beoordelen.

 • Ongerustheid

  De bevalling is een bijzondere gebeurtenis en wij willen jullie hier zo goed mogelijk in ondersteunen. Een belangrijk aspect tijdens de bevalling is dat jullie je veilig voelen en zo weinig mogelijk ongerustheid ervaren. Ongerustheid is altijd een reden om te bellen en dit mag je gewoon doen op het mobiele nummer.

Je kan ons 7 dagen in de week, 24 uur per dag bellen op ons mobiele nummer!