Als je ongeveer 35-36 weken zwanger bent, plannen we op de praktijk een extra lange afspraak in. Tijdens deze afspraak doen we niet alleen de reguliere controle, maar gaan we het tevens hebben over de bevalling: hoe kun je je voorbereiden, wat kun je van ons verwachten, wanneer kun je ons bellen. Natuurlijk komt tijdens dit gesprek ook aan bod hoe jullie tegen de bevalling aankijken, wat zijn jullie wensen, vragen en verwachtingen? Als jullie samen een geboorteplan hebben gemaakt, bespreken we deze uiteraard.

 • Ontsluiting

  De ontsluitingsweeën zorgen ervoor dat je baarmoedermond ver genoeg open gaat (10 cm) om je kindje geboren te laten worden. Een wee is een samentrekking van de baarmoederspier. Het voelt als een soort kramp in je onderbuik die langzaam opkomt, erger wordt en dan weer afzakt. Tussen de weeën door is er rust in je buik. Via een inwendig onderzoek kunnen wij voelen hoeveel centimeter ontsluiting je hebt. Voor de ontsluiting zijn sterke weeën nodig. Ze duren vaak een ruime minuut en komen regelmatig, zo om de 3 tot 5 minuten. Je voelt ze als een pijnlijke kramp door je hele bekkengebied. De een voelt ze meer in de buik, de ander in de rug. Sommige vrouwen voelen ze (ook) in hun benen. De weeën worden krachtiger en pijnlijker naarmate de ontsluiting vordert. De duur van een ontsluiting is bij elke vrouw verschillend, maar wanneer je gaat bevallen van je eerste kindje, is het normaal om ongeveer 1 cm per uur te ontsluiten. De eerste paar centimeters kunnen soms echter langer duren, dat is normaal.

  Ontspannen is erg belangrijk tijdens je ontsluiting omdat dit de natuurlijke endorfines bevordert die ervoor zorgen dat je minder pijn ervaart. Warmte en verschillende houdingen kunnen je hierbij helpen. Lees in deze folder meer over verschillende houdingen tijdens de baring.

 • Het breken van de vliezen

  Je ziet het vaak op tv: de bevalling begint met het breken van de vliezen. Veel vaker echter breken de vliezen pas later. Soms komt het voor dat wij de vliezen breken tijdens de bevalling, bijvoorbeeld als de ontsluiting onvoldoende doorzet. Dat doen we dan omdat bij het breken van de vliezen weer extra hormonen vrijkomen die de weeën wat krachtiger kunnen maken. Als de vliezen breken, of door ons worden gebroken, doet dit geen pijn. Je voelt alleen warm water lopen. Ook daarna maak je steeds opnieuw vruchtwater aan, zodat je kindje nooit ‘droog’ ligt.

  Als je vliezen gebroken zijn en nog geen weeën hebt mag je niet in bad, vanwege de kans op infectie. Je kindje staat nu immers in open verbinding met de buitenwereld. Je temperatuur wordt na het breken van de vliezen gemeten om een eventuele infectie snel te ontdekken. Wij komen bij je langs en geven je uitleg en instructies.

 • Begeleiding

  Als je bevalling begonnen is, komen wij bij jullie langs. We willen dan weten hoe het met je gaat, hoe het met jullie kindje gaat en hoe ver de bevalling gevorderd is. Hier komen we achter door middel van (inwendig) onderzoek. We bespreken vervolgens aan welke begeleiding jullie behoefte hebben. Afhankelijk van jullie wensen en hoe ver je de bevalling gevorderd is, zullen wij bij je blijven om je te helpen en te ondersteunen. Ook de kraamverzorgster kunnen we desgewenst op tijd bellen om je te ondersteunen.

 • Persweeën

  Als je 10 cm ontsluiting hebt, gaan de ontsluitingsweeën vaak over in persweeën. Het einde is dan in zicht. Op het hoogtepunt van de wee voel je dan een drang om te drukken. Dit is een beginnende persdrang. Je kunt het niet tegenhouden. De persweeën komen meestal om de 5 minuten en zijn heel sterk. Als je goede persdrang hebt, ga je meepersen. Pers tijdens een perswee met al je kracht mee richting je vagina en anus (alsof je moet poepen). In het begin voel je niet altijd waar je naartoe perst. Maar als het hoofdje dieper komt, wordt het duidelijker hoe je zo’n perswee kunt gebruiken om mee te persen.

  Het hoofdje komt bij elke wee een stukje verder, maar gaat ook steeds weer ietsje terug. Het persen bij een eerste kindje duurt gemiddeld één uur, soms langer en soms korter. Bij een tweede kind hoef je meestal minder lang te persen, omdat het geboortekanaal al soepel is gemaakt.

 • De geboorte

  Als het hoofdje bijna naar buiten komt, voel je het aan de onderkant tussen je vagina en anus uitrekken. Dat is een pijnlijk, brandend gevoel. Als het hoofdje geboren is, begeleiden wij je kind verder naar buiten en als het kan, mag je je kindje zelf mee aanpakken. Even later ligt jouw kindje op je buik. Een geweldig moment! Geniet ervan, het is beloning na hard werken.

 • Het doorknippen van de navelstreng

  Eventjes na de geboorte van kindje, kan de navelstreng worden doorgeknipt, voor veel mensen een symbolisch moment.

  Je kindje kan nu al even aan je borst worden gelegd als je borstvoeding wilt gaan geven. Bij het geven van borstvoeding komen er namelijk hormonen vrij en zo is dit is een natuurlijk middel om je baarmoeder te laten samentrekken en om verder bloedverlies te voorkomen. Sommige kindjes willen dit nog niet direct na de geboorte aan de borst. Dit is niet erg. Vaak binnen het uur na de geboorte ontstaan er zoek- en zuigreflexen.

 • Placenta

  Het wordt weer rustig in je buik. Omdat je geen weeën meer voelt, zou je bijna vergeten dat er nog een placenta komt. De baarmoeder trekt samen om de placenta los te maken en om te voorkomen dat je veel bloed verliest. Wij houden de navelstreng gespannen om te controleren of de placenta los ligt. Als dat zo is, voel je vaak ook wat krampen in je buik en vragen wij je om nog een keer mee te persen terwijl wij tegendruk op je buik geven. Meestal komen dan de placenta, de navelstreng en de vliezen naar buiten. Dat is een beetje een raar gevoel, maar doet niet echt pijn. De baarmoeder trekt samen en voelt als een harde bal onder de navel.

Bovenstaande beschrijving geeft het verloop van een normale bevalling weer. Besef je dat elke bevalling anders verloopt en dat dan ook niet alle bevallingen ‘via het boekje’ verlopen. Dit hoeft niet altijd erg te zijn, soms loopt het gewoon wat anders. Als er iets níet goed verloopt, dan zijn wij geschoold om dit te herkennen en je over te dragen aan de gynaecoloog van het ziekenhuis of om de eerste opvang te verzorgen.

In deze folder kun je nog meer lezen over het verloop van een bevalling en je voorbereiding hierop en in deze animatie wordt het bevallingsverloop nog eens uitgelegd.